Бременност - 18 March 2009 - ВЕТЕРИНАРЕН ОНЛАЙН КОНСУЛТАНТ
Събота, 19.04.2014, 13:23

ВЕТЕРИНАРЕН ОНЛАЙН КОНСУЛТАНТ

Site menu
На линя сме от
реклама
НА ЛИНИЯ
Онлайн са: 0
Гости: 0
Потребители: 0
Block title
СТАТИСТИКА
КАЛЕНДАР
«  March 2009  »
НдMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ЧАТ
500
ИНФО
Моето зайче от няколко дена куца с дясното задно и предно краче. Водих го на лекар, каза че няма видима травма,но то пак не ходи добре и не може да се вдига на задните си крачета както правеше преди. Ходи на една страна Много е умърлушено?

Здравейте,кучето ми роди през ноща за първи път и не си приема кученцата. Едно от тях вече е умряло. Моля Ви някой да ми каже как да я накарам да приеме останалите живи,защото най вероятно и те ще умрат.

Здравейте, много ви моля за съвет! Имам котарак на 6 месеца и от 2-3 дена не яде и повръща само бяла пяна. Заведох го на лекар биха му лекарство за повръщане и диария, антибиотик и физиологичен разтвор, защото беше обезводнен. Притеснявам се много, продължава да не иска да яде, спи по цял ден, изобщо не играе, свали 300 грама за 2-3 дена. Кажете ми какво да правя, не искам да го загубя, много ми е миличък, спасихме го когато беше на 4-5 дена.
Благодаря предварително!

Имам нужда от съвет.. имам персийско коте на 5 месеца .. днес за един час повърна 2 пъти.. не е жизнена.. повърна бистра пяна (като слюнка).. да я заведа ли на ветеринар..

4ovek zarazen ot jivitinska krasta moje Li da zarazi drugi hora 4rez pryak kontakt

Здравейте на 05.8.2013 г. заплодихме кучето си , порода минидакел.Днес е 09.10.13 и няма никакви признаци за раждане.Трябва ли да предприемем нещо , или да изчакаме.

Main » 2009 » March » 18 » Бременност
10:20
Бременност

Това е периодът от заплождането до раждането и трае средно 63 дни (нормален среден обхват от 56 до 66 дни) от деня на овулацията. Денят на овулацията невинаги съвпада с деня на заплождането.
Много хора използват момента на първото заплождане като база за определяне датата на раждане. Все пак овулация може да липсва до второто-третото съвкупяване. По-точно предвиждане на датата може да се получи чрез пробата за прогестероновото ниво по време на еструса. Овулацията съвпада с върховото ниво на лутеинизиращия хормон, следователно очакваната дата на раждане може да е между 62 и 64 дни след това.
Раждането обикновено става по-рано при кучетата с голям брой малки и по-късно – при тези, които раждат по-малък брой или само по едно кученце. Родените на 56-ия ден след овулацията имат по-малко тегло и са физиологически незрели, а родените на 55-ия ден и преди него в почти всички случаи са нежизнеспособни. Всяка бременност, продължила след 65-ия ден от първото заплождане, вероятно е преносена и изисква ветеринарна консултация.

Потвърждаване на бременността

През първите седмици има съвсем малко признаци за бременност, с изключение на лекото наддаване на тегло. Понякога кучето показва сутрешна умора, която обикновено се явява през третата-четвъртата седмица и се дължи на остатъчния ефект на прогестерона в комбинация с разтягането на матката. Може да забележите, че кучето изглежда апатично, губи апетит и повръща от време на време. Сутрешната умора трае само няколко дни. Ако не сте достатъчно наблюдателни, възможно е да не забележите всичко това. При поява на повръщане разпределете храната на няколко по-малки порции.
На 40-ия ден зърната на гърдите потъмняват, започват да се уголемяват и коремът също се увеличава. С наближаване на раждането гърдите вече са доста големи и от зърната им може да се изстиска млечен секрет. Необходимо е да се уточни, че много кучета имат увеличени гърди след нормален период на разгонване, така че не бива да се диагностицира бременност само по този признак.
Матката на кучето е с форма на “Y” с два рога от всяка страна, в които се развиват кученцата. При опипване на корема на 26-ия ден от последното заплождане ветеринарният лекар може да определи дали кучето е бременно. Ембрионите се опипват като еднакви подутини приблизително колкото орех. След 35-ия ден плодовете плуват в течност и вече не се откриват с опипване.
Абдоминалната палпация (опипването на корема) изисква опит и нежна ръка. В коремната кухина има и други органи, които могат да се усещат като подутини. При силно натискане и бутане може да се увредят плацентите и да се предизвика преждевременно раждане.
Коремната ехография може да открие кученцата през цялата бременност, като се започне от 18-19-ия ден след овулацията. Техниката е безопасна и резултатна, без да се използва радиация.
Рентгеновото изследване на корема открива костите на плодовете и около 45-ия ден и може да се използва за диференциране между бременност, фалшива бременност и пиометра. В периода на ранна бременност не е препоръчително да се използва рентген.
В късната бременност коремът става доста голям и движенията на кученцата могат да се видят и да се усетят през последните две седмици.Пренатално (предродово) изследване

Първото изследване се прави три седмици след заплождането. Ако се установят чревни паразити, трябва веднага да се вземат мерки за излекуването им. Лекарят ще ви информира относно процедурата при нормално раждане и ще ви инструктира как да се грижите за новородените кученца.

Грижи и хранене през бременността

Бременното куче не се нуждае от по-особено внимание. По време на първата половина от бременността не е необходимо да се ограничава физическата му активност. Умерените упражнения предпазват от наддаване на излишно тегло и поддържат мускулния тонус. През последните две седмици на бременността е желателно да се избягват продължителното тичане, скачане и катерене по стръмнини.

Обезпаразитяване

Медикаментът Празимек е ефикасен срещу кръгли, кукести и камшичести глисти и е напълно безвреден. Добре е през последните две седмици на бременността веднъж да се направи профилактично обезпаразитяване, което да се повтори по време на кърменето, за да се сведе до минимум опасността от заразяване на новородените.

Медикаменти по време на бременност

Ваксинации, много от медикаментите, някои инсектицидни препарати, повечето хормонални медикаменти, особено кортизонът, и много от противопаразитните средства са противопоказани през бременността.
Сред антибиотиците, които биха могли да увредят ембрионалното развитие, са тетрациклинът, канамицинът и гризеофулвинът. Заради риска от аборт и повишената опасност от създаване на потомство с вродени дефекти не се предписва жива вирусна ваксина на бременни кучета. Винаги се консултирайте с ветеринарния лекар, преди да дадете някакво лекарство на бременното куче.

Диета и хранене

Бременността при кучетата е с продължителност от 58 до 64 дни.
Повишен прием на висококалорична храна през първите 2/3 от бременността не е необходим, защото може да предизвика натрупване на мастна тъкан, което впоследствие може да затрудни раждането.
Увеличаване на теглото на майката се наблюдава едва в последната 1/3 от бременността, което се дължи на факта, че тогава се формират 75 % от теглото и 50 % от дължината на кученцата.
Пълноценното и балансирано хранене по време на бременност е важен фактор както за майката, така и за бъдещото поколение. Ето защо, за да се постигнат задоволителни резултати, е добре след петата седмица от бременността да увеличавате приема на храна с 15 %.
Диетата трябва да съдържа висококачествени съставки, позволяващи максимално усвояване. Те са необходими за майката, за правилното и пълноценно развитие на малките и не на последно място – за продукцията на мляко. Балансираната диета трябва да съдържа достатъчно количество висококачествен протеин, но не и завишени енергийни нива от мазнини и въглехидрати. За да се подсигури на майката адекватното количество храна, препоръчително е използването на специализирани продукти за малки и подрастващи кученца – т. нар. Junior продукти. Такъв е Pedigree Junior, суха или консервирана храна с висока енергийна стойност, дължаща се на висококачествените птичи меса, вложени в него, които са чудесен източник на протеини. Тази храна е и напълно балансирана по отношение на повишените изисквания от страна на организма за витамини и минерали.
В края на бременността телесното тегло не бива да превишава повече от 15 до 25 % от нормата, а след раждането – от 5 до 10 %.
Добавяне на витамини и минерали не е нужно, освен ако родилката е била болна или в недобро здравословно състояние през бременността, а прекомерното им съдържание в храната причинява вкалцяване на меките тъкани и физически деформитети в развиващите се кученца. Възможно е в последните 10 дни от бременността да се наблюдава рязко понижаване на апетита в майката. Това се дължи на прекомерното увеличаване на матката, която притиска стомаха и затруднява приема на храна - ето защо е добре предвидената дневна дажба да се раздели на по-голям брой малки порции.

ПОДГОТОВКА НА РАЖДАНЕТО

Кучето трябва да роди в домашна, позната обстановка, където ще се чувства спокойно. Най-добро място за новородените е родилният бокс, който се поставя на топло, сухо и тихо място.
За големите кучета пригответе дървена родилна кутия с размери 1,20 на 1,50 метра и с височина 30 сантиметра, а за кучетата от по-дребните породи – по-малка кутия. Подът на така пригодената колибка ще се почиства по-лесно, ако страничните прегради са подвижни. За постелка използвайте слой вестници, за да попиват, а отгоре поставете мека и чиста кърпа или одеяло, което може да се подменя често. Най-практични са кучешките памперси.
Бременното куче се поставя в родилния бокс около две седмици преди раждането и се приучва да спи там, а не на обикновеното си място. През първите седем дни след раждането в родилното помещение трябва да се поддържат около 28 °С, а през втората седмица – с три-четири градуса по-ниска. Постепенно намалете температурата до 18-20 °С. Когато кученцата станат на шест седмици, поддържайте помещението малко по-хладно. Измервайте температурата близо до пода на бокса.
Една седмица преди раждането изрежете космите около млечните жлези и вулвата на майката. Като допълнение към родилния бокс дръжте готови следните предмети:
1. Малка кутия, в която да сложите новородените кученца.
2. Стерилни латексови ръкавици за еднократна употреба.
3. Капкомер и пластмасова спринцовка за аспириране на секрети от устата и носа на новородените.
4. Марля и конец за превързване на остатъка от пъпната връв.
5. Йодна тинктура за туширане на пъпния остатък.
6. Ножици и чисти памучни кърпи.
7. Вестници или друга хартия.

Category: КУЧЕТА | Views: 9674 | Added by: zoovet | Rating: 4.0/3
Total comments: 3
0
1 Tessa   (03.02.2013 12:23)
Zdraveite,
Imam nemska ovcharka, na 27/01/2013 prokyrvi,na koi den e nai dobre da q sybera s myjkiqt ?Dobre li e da gi sybera na 11/02/2013 ili e kysno?
Blagodarq Vi predvaritelno.

0
2 Stefan Kaludov   (05.06.2013 12:36)
Здравейте,
бих искъл да попитам за проблем при първото раждане което имаше кучето.
Кучето е порода бултериер и при първото раждане всичките кученца измряха,това стана на третия ден две-на четвъртия ден три и на петия или шестият ден беше останало едно което си отиде на следващият ден и тя му беше изяла едното краче след като е било вече мъртво.
Сега пак е разгонена и бих искъл да попитам да се запложда ли пак кучето и кокво мога да направя ако се заплоди за да се избегнат тези проблеми?
Благодаря ВИ предварително

0
3 Нора   (12.09.2013 17:57)
Здравейте. Имам мъжки и женски йоркширски териери. Мъжкия е едва на 4 месеца, а женската е на 2 години и половина (не са майка и син). Женската я осинових преди две седмици, разгони се скоро. Днес трябва да е 7-я ден, но спря да й тече, вече не си играе с мъжкия и го ръмжи, има ли някакъв вариант да е станало нещо. И двамата спят при мен.
Доколкото знам, на 4 месеца не може да бъде полово зрял или се лъжа?

Name *:
Email:
Code *: