ГРИЖИ ЗА НОВОРОДЕНИТЕ КУЧЕНЦА - 18 March 2009 - ВЕТЕРИНАРЕН ОНЛАЙН КОНСУЛТАНТ
Сряда, 23.04.2014, 23:40

ВЕТЕРИНАРЕН ОНЛАЙН КОНСУЛТАНТ

Site menu
На линя сме от
реклама
НА ЛИНИЯ
Онлайн са: 2
Гости: 2
Потребители: 0
Block title
СТАТИСТИКА
КАЛЕНДАР
«  March 2009  »
НдMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ЧАТ
500
ИНФО
Моето зайче от няколко дена куца с дясното задно и предно краче. Водих го на лекар, каза че няма видима травма,но то пак не ходи добре и не може да се вдига на задните си крачета както правеше преди. Ходи на една страна Много е умърлушено?

Здравейте,кучето ми роди през ноща за първи път и не си приема кученцата. Едно от тях вече е умряло. Моля Ви някой да ми каже как да я накарам да приеме останалите живи,защото най вероятно и те ще умрат.

Здравейте, много ви моля за съвет! Имам котарак на 6 месеца и от 2-3 дена не яде и повръща само бяла пяна. Заведох го на лекар биха му лекарство за повръщане и диария, антибиотик и физиологичен разтвор, защото беше обезводнен. Притеснявам се много, продължава да не иска да яде, спи по цял ден, изобщо не играе, свали 300 грама за 2-3 дена. Кажете ми какво да правя, не искам да го загубя, много ми е миличък, спасихме го когато беше на 4-5 дена.
Благодаря предварително!

Имам нужда от съвет.. имам персийско коте на 5 месеца .. днес за един час повърна 2 пъти.. не е жизнена.. повърна бистра пяна (като слюнка).. да я заведа ли на ветеринар..

4ovek zarazen ot jivitinska krasta moje Li da zarazi drugi hora 4rez pryak kontakt

Здравейте на 05.8.2013 г. заплодихме кучето си , порода минидакел.Днес е 09.10.13 и няма никакви признаци за раждане.Трябва ли да предприемем нещо , или да изчакаме.

Main » 2009 » March » 18 » ГРИЖИ ЗА НОВОРОДЕНИТЕ КУЧЕНЦА
16:01
ГРИЖИ ЗА НОВОРОДЕНИТЕ КУЧЕНЦА

Здравите новородени кученца изглеждат доволни, спят през повечето време и се събуждат само за да сучат. През първите 48 часа малките спят с главичка до гърдите си и от време на време трепват и скимтят. Това се нарича активен сън и е единственият начин за упражнение и развитие на мускулния тонус. 

Добрата майка инстинктивно пази родилния бокс и кученцата чисти. Чрез близане по корема и ануса им тя стимулира отделителния рефлекс.
Малките могат да повдигат главата си след раждане, но не и да се държат изправени на крака. Очите и ушите им се отварят на 10-14-ия ден. Започват да стъпват на 14-ия, а на 21-вия – да ядат от чиния. Напълно ориентирани за светлина и звук са около 25-ия ден.
Сърцето на новороденото куче има 160-200 удара в минута; кученцето прави 15-35 вдишвания в минута и има нормална температура 35-36 °С. На двуседмична възраст нормалните сърдечни удари са 200 в минута и респираторната честота е 15-35 вдишвания в минута. На двуседмична възраст температурата се покачва до 37 °С.
Желателно е малките да не бъдат безпокоени – поне докато са на няколко седмици. Някои майки стават нервни, когато някой пипа малките им. Прекалената игра с кученцата пречи на отношенията им с майката, братята и сестрите им. Ако тези първи отношения не напредват, по-късно могат да се развият страхливост или агресивност. След шестата седмица положителните взаимодействия с хора допринасят за израстването на здрав и щастлив домашен любимец.

ГРИЖИ ЗА НОВОРОДЕНИТЕ

Кучетата се раждат с много малък капацитет за адаптация към околната среда и са извънредно леснораними. Чрез специални грижи и внимание много от смъртните случаи при новородените могат да се избегнат.
Два са критичните фактори, които трябва да се наблюдават: телесната температура и теглото. Видът, силата на сученето и общото поведение са важни показатели за доброто здраве на малкото куче.

Общ вид и жизненост
Здравите кученца са закръглени и пухкави, сучат жадно и се състезават за място до гърдите на майката. Устата и езикът им са влажни. Ако пъхнете пръст в устата им, започват силно да го смучат.
Кожата на новороденото е топла и розова, при ощипване е еластична и веднага отскача обратно. Когато го повдигнете, кученцето енергично изпъва главичката си. Ако го отдръпнете от майката, то изпълзява бързо обратно при нея. Новородените се скупчват заедно, за да се топлят.
Болното куче е съвършено различно – отпуснато, студено и при повдигане увисва безпомощно. То показва малък или никакъв интерес към сученето и бързо се изморява. При пъхване на пръст в устата му сукателният му рефлекс е много слаб. 

Новородените кучета рядко “плачат”. Характерните звуци, които те издават при скимтене, показват, че им е студено, че са гладни, болни или усещат болка. Обезпокоеното куче пълзи наоколо, търси помощ, движи се бавно, с усилие, пада или заспива с разперени крайници и наклонена встрани глава. Скимтенето му е пронизително и умолително. Подобно куче често се отхвърля от майката, която усеща, че няма да преживее, и го изпъжда от гнездото. Положението е обратимо, ако малкото се лекува и телесната му температура се нормализира.

Телесна температура

При раждането кучето има същата температура както майката. Непосредствено след това тя спада с няколко градуса в зависимост от околната температура. До 30 минути, ако малкото е сухо и се притисне до майката, температурата му започва да се покачва и достига 34 °С. След 24 часа телесната или ректалната температура се покачва с още 1-2 градуса и постоянно се повишава до третата седмица, когато достига 37 °С.
През първата седмица след раждането кученцата не притежават способността да свиват кръвоносните съдове по повърхността на кожата, за да задържат топлината си. Новороденото може да поддържа телесната си температура с 3-4 градуса над температурата на околната среда само за кратко време. Ако майката се отдалечи само за 30 минути, температурата на малките пада бързо. Температурата в родилния бокс и наоколо трябва да се поддържа около 32-34 °С, като се контролира с термометър, поставен близо до пода на бокса. Изстиването представлява най-голяма опасност за малките.

Значение на кърменето

През първите 36 часа след раждането майката произвежда специален тип мляко (коластра), богато с витамини, минерали и протеин. Коластрата съдържа антитела и други имунни субстанции (предимно имуноглобулин G), които защитават новороденото от инфекциозни болести.
Ако са ваксинирани един месец преди забременяването, женските кучета имат достатъчно високо ниво антитела, за да предпазват малките си за 16 седмици от инфекции, като ганата, парвовирозата и др. 
Новородените жадно сучат шест-осем пъти дневно до 30 минути и се състезават за майчините гърди. Честото сучене е важно за преживяването, понеже в този стадий енергията за топлина и метаболизъм се доставя предимно от майчиното мляко. Те имат малко подкожна тлъстина и резервната енергия се доставя почти изцяло от гликогена в черния дроб, който расте бавно. Мозъкът е орган, който консумира повечето енергия, така че кучето бързо изчерпва енергийните запаси в черния дроб. В момента на раждането черният дроб трябва да има най-малко един път и половина (а още по-добре два-три пъти) по-голяма маса от мозъка. 
За да не спадне нивото на кръвната захар, малкото трябва да се храни често. Ако не суче достатъчно често по каквато и да е причина, кученцето ще изостане в развитието си.

Наддаване на тегло

Теглото на кученцата при раждането не се влияе от пола или от броя на новородените, нито от теглото на майката. След това те наддават по 2-3 грама на ден към всеки килограм от очакваното тегло като възрастни и трябва да удвоят теглото си за 10-12 дни. Теглото като възрастни е както на майката, така че, ако тя тежи например 15 килограма, малките трябва да наддават по 30-45 грама дневно. Постоянното увеличаване на теглото е важен индикатор за доброто здраве на малкото куче.
Важно е всяко куче да се тегли при раждането и 12 часа след това на теглилка, която показва грамовете. Претегляйте новородените ежедневно първите две седмици и всеки трети ден, докато навършат един месец. Липсата на наддаване е непосредствен повод за консултация с ветеринарния лекар.

Ако някои от родените заедно кучета не наддават с очакваните темпове, вероятно майката не им осигурява достатъчно мляко. Кърмачката се нуждае от 2-3 пъти повече храна в сравнение с обикновено възрастно куче. Ако не приема достатъчно калории с млякото си, тя няма да задоволява всички новородени.
Кога да се дава допълнителна храна? Кученца, които постоянно наддават на тегло през първите седем дни, се развиват нормално. Ако изгубят от теглото си не повече от 10 % през първите 48 часа и почнат отново да наддават, трябва да се наблюдават отблизо. Ако отслабнат 10 % и повече през първите 48 часа и не наддадат през следващите 72 часа, са застрашени и трябва да се хранят допълнително.
Ако някое от новородените кученца е с 25 % под средното тегло на събратята си, трябва веднага да се отдели за изкуствено хранене, иначе е обречено на гибел. Ако е възможно, му се дава коластра през първите 24 часа, след което трябва да започне хранене “от ръка”. Когато теглото му се нормализира, може да бъде върнато обратно при другите в бокса. Много недоразвити новородени могат да бъдат спасени чрез своевременно допълнително хранене.Category: КУЧЕТА | Views: 11625 | Added by: zoovet | Rating: 2.9/8
Total comments: 9
0
1 Панайот Панайотов   (04.12.2010 19:33)
здравейте в момента имам две малки кутрета на 6 дни но едното постоянно ппаче от вчера будно ли е плаче ,пипниш ли го пищи , днес само са пишкали , това което плаче заспива много лесно когато го държим , моля ви дайте ми савет как да ги опаза!!!

0
2 Голдън ретривър   (07.03.2011 23:39)
Blagodarq za poleznoto info.Golden retriverkata mi 6te rodi sled edin mesec a tova i e za parvi pat zatova se opitvam da 4eta vazmojno nai mn za da imame zdravi malki.

0
3 гал   (04.07.2011 00:09)
Здравейте. Мини пинчерката ми роди преди няколко дена секцио. Първата вечер хранехме бебета с пипета, на следващият ден тя си ги захрани, баче без да иска нарани едното си бебе, прегриза го леко до ухото и нослето. Сега то спи постоянно, не се храни почти, даваме м у пак с пипета, какъв може да бъде проблемътт? раничките заздравяват, но то започна видимо да се различава от другите...

0
4 Викки   (05.08.2011 23:39)
Здравеите ку4етоми на ине: Лорка роди на 1 април 2010 роди 3 малки ку4енца биаха много слатки и мум4енцето ку4е се касваже Маси и бе6е сладурско но не знам какжо стана сас Роузи то не спира6е да пи6ти и позле постояно спи ни6то не яде. Какво ства, това е ниакакв проблем тажно ми е за Роузи :'(. Дано ни6то не и стане и ли и ас ниама да се храна :( о боже.

0
5 gabriela   (11.07.2012 15:30)
здравейте. искам да попитам за кучето ми което роди преди около месец...появи се на корема и рана (дупка) и сега не знам какво да правя. И моля ако може някой нещо да ми каже как да я лекувам ??:(

0
6 dimitur   (08.07.2013 13:23)
Kolko mlqko na den trqbva da piqt ku4enca na 1 den,poneje maikata nqma mlqko ?

0
7 Eli   (30.09.2013 19:28)
zdraveite. imam 4 malki kuchenca na nqkolko chasa sa.. gledame gi otvun zaedno s maikata zashtoto sestra mi ima bebe i ne moje da sa vutre ... ima li opasnost neshto da im stane kato sa otvun shoto ne e mnogo toplo v momenta i trqbvat li nqkakvi dopulnitelni griji ili za sega samo sucheneto ot maikata ? Blagodarq ! :)

0
8 Eli   (30.09.2013 21:27)
iskam i neshto dr da popitam.. - ima li opasnostt kato barnesh nqkoe ot kuchencata maikata da iska da go izqde shoto e omurseno ? ;( shoto az si poigrah s edno za okolu 2 min i sega maikata go hape.. ;((( kajete mi che prosto goo pochisttvaaa ;((

0
9 екатерина   (22.10.2013 12:09)
Здравейте,кучето ми роди през ноща за първи път и не си приема кученцата. Едно от тях вече е умряло. Моля Ви някой да ми каже как да я накарам да приеме останалите живи,защото най вероятно и те ще умрат.

Name *:
Email:
Code *: